top of page

Άγιος Χαράλαμπος

 

Η  εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, χτίστηκε το 1803. Το καμπαναριό ήταν παλιό και το χτίσανε τώρα το 1998 ή το 1999 και ο μεγαλύτερος πλάτανος ανήκει στην εκκλησία αυτή. Η εικόνα έξω από την εκκλησία, είναι σαν μικρό εκκλησάκι που βρίσκετε  κάτω από το πλάτανο, το έχει κάνει κάποιος με το όνομα Βασίλης Λουλακιάρης, ο θείος του Κώστα Ρόκου. Γύρω – γύρω από την εκκλησία ήταν κάποια χρυσά πιάτα που τα έχουν βγάλει με το κατσαβίδι κάποιοι, επειδή ήταν αυθεντικό χρυσό και τώρα ένα πιάτο και άλλο ένα δεύτερο που είναι η κόγχη του ναού από πίσω. Ο δεύτερος μεγαλύτερος πλάτανος είναι του Αγίου Δημητρίου και ο επόμενος είναι των Αγίων Πάντων.

 

Ο ναός βρίσκεται στο ΝΑ. ( νοτιοανατολικό ) μέρος της πόλεως του Μετσόβου και είναι τρίκλιτη βασιλικής, μεγάλων διαστάσεων. Τρεις πολυεδρικές αψίδες εξέχουν στην ανατολική πλευρά του ναού, ενώ στη νότια πλευρά υπάρχει νεότερο χαγιάτι. Χρονολογικά ανήκει στους αρχαιότερους ναούς του Μετσόβου. Ανακαινίστηκε τον Αύγουστο του 1834 με δαπάνη του Μετσοβίτη Ιωάννη Τσανάκα και της συζύγου του Αννέτας, οι οποίοι άφησαν για την συντήρηση του ναού 100.000 δρχ. κεφάλαιο έντοκο. Στο πάνω μέρος της κεντρικής πύλης του ναού διαβάζουμε: «ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΝΑΟΥ ΑΝΘΡΩΠΕ ΕΙΣ ΟΝ ΕΜΒΑΙΝΕΙΣ ΚΤΙΤΟΡΑ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΝ ΣΕΒΟΥ ΙΩΑΝΝΗΝ ΤΣΑΝΑΚΑΝ ΣΥΝ ΤΗ ΕΑΥΤΟΥ ΣΥΜΒΙΑ ΚΑΙ ΤΟΙΣ ΑΛΛΟΙΣ ΟΙΚΕΙΟΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΑΙΣ ΜΕΣΣΟΒΟΥ ΤΗΣ Ι.Φ. ΟΡΟΥΣ.1834 ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΑΥΓΟΥΣΤΟΝ ». Δεξιά του κωδωνοστασίου αναγράφεται : «ΔΑΠΑΝΗ ΡΟΪΔΩΣ Ν.ΠΑΠΑΦΙΛΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΠΟΤΣΑΡΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1925 ΕΠΙΤΡΟΠΕΥΟΝΤΩΝ ΤΙΤΡΑ – ΤΣΑΛΜΑΝΗ ΚΑΙ Β.ΛΟΥΛΑΚΙΑΡΟΥ». Η επιγραφή αυτή αναγράφεται στην ανακαίνιση του ναού που έγινε το 1926. Αξιόλογα στολίδια του ναού είναι το θαυμάσιο ζωγραφιστό ταβάνι, το σκαλιστό κιβώτιο της Αγίας Τράπεζας, ο περίτεχνος Δεσποτικός Θρόνος και ο μεγάλος καλλιτεχνικός άμβωνας. Στον ίδιο ναό υπάρχουν θαυμάσιες ιερατικές στολές μεγάλης αξίας καθώς και βαρύτιμα ιερά σκεύη. Υπέροχη είναι η μεγάλη φορητή εικόνα του νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου, έργο του Μετσοβίτη αγιογράφου Στεργίου του Παπαγιάννη (21 Ιουνίου 1751) η οποία μεταφέρθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου με πρωτοβουλία του Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα.

 

Διαθήκη Αννέτας Νικ. Τσανάκα

Η Αννέτα Νικολάου Τσιανάκα αφήνει στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους 100.000 δρχ. οι οποίες θα κατατεθούν στο όνομα του κληρονόμου της στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας με τόκο. Οι επίτροποι θα λαμβάνουν ετησίως τους τόκους με τον όρο να αναγραφούν τα ονόματα στην ιερά προθέση  του ναού για να μνημονεύονται όλο το χρόνο και πρώτη Κυριακή του μήνα Νοεμβρίου κάθε χρόνο να τελούν μνημόσυνο όπου θα μνημονεύονται τα ονόματα της Αννέτας Τσιανάκα του μακαρίτου συζύγου της Νικολάου, των γονέων και των δυο, των αδελφών και των λοιπών συγγενών.

 

Διαθήκη Τριανταφύλλου Κύργου Τσιουμάγκα

Ο κύριος Τριαντάφυλλος Κύργου Τσιουμάγκα αφήνει στη διαθήκη του, 3.000 ρούβλια άργυρα για την επισκευή και τη φροντίδα της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους του Μετζόβου (Μετσόβου).

 

Διαθήκη  Δημητρίου Τρ. Γκαντέλου

Ο Δημήτριος Τρ. Γκαντέλου αφήνει ποσό 25.000 ρούβλια για την οικονομική ενίσχυση μεταξύ των άλλων και της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους Μετσόβου.

 

 

 

 

 

 

 

 

Τσίγας Γεώργιος 

Δεβελέγγα Σπυριδούλα 

Μπαρμπαγιάννη Αννέτα 

Πέλλης Παναγιώτης

 

 

 

bottom of page