top of page

Οι  Άγιοι Ανάργυροι

 

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ:

Βρίσκεται στο ΝΑ μέρος του Μετσόβου.

 

ΙΣΤΟΡΙΑ:

Χτίστηκε το 1879 με δαπάνη του Γεωργίου Αβέρωφ. Κατεδαφίστηκε το 1980 για να κτιστεί το Γυμνάσιο Μετσόβου και ξαναχτίστηκε αμέσως σε παραπλήσιο χώρο .Εγκαινιάστηκε την 1η Νοεμβρίου 1984 από το Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο. Παλαιότερα στο βόρειο μέρος του ναού υπήρχε το κοιμητήριο της Γκούρας. Σε αυτό μεταξύ άλλων είχαν ταφεί ο καπετάν Κλειδής, που σκοτώθηκε μαζί με άλλους Κρήτες αγωνιστές στη μάχη του Προφήτη Ηλία και εκεί ήταν και ο τάφος του Νικολάου Αβέρωφ.

Κάτω από το Αβερώφειο νεκροταφείο όμως περνούσε… το υδραγωγείο, που τότε ήταν πετρόκτιστο με αποτέλεσμα το απα αρατσι ντι λα γκούρα που στα βλάχικα σημαίνει  νερό κρύο από τη Γκιούρα να μολυνθεί από διάφορα μικρόβια κι έτσι με διάταγμα αποφασίστηκε η μεταφορά του νεκροταφείου στα τρία άλλα συνοικιακά, που είχαν ωστόσο γίνει, για να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ:

Βασιλική με Τρούλο

 

ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Στον ναό των Αγίων Αναργύρων υπάρχουν πολλές παλαιές εικόνες, από τις οποίες οι πιο σημαντικές είναι η εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου και η εικόνα της Κρίσεως, εποχής βενετοκρατίας. Υπάρχουν όμως και άλλες πολλές εικόνες που χρονολογούνται από τον 1 7ο αιώνα μέχρι και την εποχή μας.

 

  • α. Η εικόνα της Κοίμησης της Θεοτόκου, πιθανότατα της σχολής του Δαμασκηνού (16 αιώνας), διαστάσεων 1.40X1.20 μ. παριστά την Παναγία να κοιμάται γλυκύτατα στην κλίνη «σαν να μην δοκίμασε του θανάτου τον ύπνο». Εικονίζονται με μεγάλη τέχνη ο Χριστός όρθιος να κρατά την ψυχή της. άγγελοι λευκοφορούντες, ένα εξαπτέρυγο χερουβείμ, οι περίλυποι απόστολοι, τρεις ιεράρχες, ο βέβηλος Εβραίος με κομμένα τα χέρια και οι τρείς αφιερωτές της εικόνας πάνω στο φρούριο της πόλης (Χανιά) με τις γύρω οικίες και τον ναό. Κάτω, στο μέσον υπάρχουν τα οικόσημα των αφιερωτών.

 

  • β. Η εικόνα της Δευτέρας Παρουσίας ή της Μέλλουσας Κρίσης, είναι από τις πιο ωραίες εικόνες του νομού Χανίων, και από τις πιο παλαιές. Έχει διαστάσεις 1.50X2.40 μ. και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση. Το θέμα της Κρίσης το συναντούμε συχνά στη Δυτική Κρήτη, τη μεταβυζαντινή (ενετική) εποχή. Παριστάνεται σε διάφορες σκηνές και σειρές. Πάνω ψηλά δεσπόζει σαν ήλιος ο Ιησούς στο θρόνο του, αριστερά η Παναγία, ο Πρόδρομος και οι Απόστολοι, που ο ζωγράφος τους αποδίδει ονόματα πολυτίμων λίθων, παρμένα από την Αποκάλυψη. Πιο κάτω ο σταυρός, δεξιά κι αριστερά άγγελοι με σάλπιγγες, οι χοροί των δικαίων, των οσίων, των ευσεβών, των προφητών. Από κάτω οικόσημο περιστοιχισμένο με τα γράμματα Ν. V. που δηλώνουν την Nobilitatem Venetam. Στο κέντρο της εικόνας υπάρχει ο άγγελος με τη ρομφαία και τη ζυγαριά της Κρίσεως. Δεξιά του ο ουρανός, αριστερά του η θάλασσα. Από τη θάλασσα αναδύονται οι "νεκροί εκ ναυαγίων", ενώ στον ουρανό πετούν υπάρχουν οι τάφοι, απ' όπου ανασταίνονται διάφοροι νεκροί. Εκεί υπάρχει γραμμένο το περίφημο χωρίο του προφήτη Ιεζεκιήλ, που προμηνύει την ανάσταση των νεκρών.

 

Απόστολος Μπούμπας

Χριστίνα Τσουρέκα

 Κωνσταντίνος Μπίσας

 Χαράλαμπος Χρόνας

 

bottom of page