top of page

Οι εκκλησίες μας είναι η ιστορία μας

Ο ρόλος της εκκλησίας

Ο ρόλος της εκκλησίας διαχρονικά είναι πολυδιάστατος. Η εκκλησία έχει πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στην κοινωνία και η συνεισφορά της τόσο σε κοινωνικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο είναι τεράστια.

Η κοινωνική της συνεισφορά αναφέρεται κυρίως στο φιλανθρωπικό της έργο, με δράσεις που καθοδηγούνται από τους πνευματικούς ποιμένες της οι οποίοι και με τη βοήθεια εθελοντών φροντίζουν για τις υλικές ανάγκες των ενοριτών της και όχι μόνο. Χιλιάδες άπορες οικογένειες βοηθιούνται με διακριτικό τρόπο τόσο σε θέματα στέγασης όσο και σε θέματα σίτισης. Ιδρύματα, ορφανοτροφεία, γηροκομεία που ανήκουν στην εκκλησία προσφέρουν θαλπωρή και παρηγοριά σε πολλές πονεμένες ψυχές. Τελευταία με την οικονομική κρίση τα συσσίτια που οργανώνει η εκκλησία ανακουφίζουν τους φτωχούς συνανθρώπους μας. Βεβαίως ο κοινωνικός της ρόλος έχει μεγάλο αντίκτυπο και στην πνευματική ζωή των ανθρώπων.

Σε πολιτισμικό επίπεδο σημαντική είναι η συμβολή της εκκλησίας στην διατήρηση και συνέχιση των παραδόσεων. Πολλές παραδόσεις διατηρούνται και φυσικά συνεχίζονται μέσω των διαφόρων εκδηλώσεων που διοργανώνει η εκκλησία κατά τον εορτασμό των πολιούχων των πόλεων ή των χωριών. Η συμμετοχή του κόσμου σε αυτές τις εκδηλώσεις εκτός από τη διατήρηση της παράδοσης που αναφέρθηκε προηγουμένως συμβάλλει και στη δημιουργία κοινωνικής συνοχής ανάμεσα στους ανθρώπους. Έτσι οι άνθρωπο κοινωνικοποιούνται και συγχρόνως δραστηριοποιούνται στην κοινωνία που ζουν.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην περιοχή μας όπου η τοπική εκκλησία του Μετσόβου, αφενός μεν παίζει σημαντικό κοινωνικό ρόλο βοηθώντας τους άπορους συμπολίτες μας, αφετέρου δε συμβάλλει και στα πολιτισμικά γεγονότα της περιοχής, διατηρώντας έτσι τις τοπικές παραδόσεις. Έτσι την 26η Ιουλίου, ημέρα που γιορτάζει η Αγία Παρασκευή, η εκκλησία διοργανώνει το χορό των γυναικών όπου οι γυναίκες με τις τοπικές, παραδοσιακές τους ενδυμασίες πηγαίνουν στην εκκλησία και έπειτα χορεύουν στο προαύλιο της. Επίσης την 17η Μαΐου στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου γίνονται εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Νικόλαου εκ Μετσόβου.

Αυτές οι δύο εκκλησίες είναι και οι δύο ενορίες του Μετσόβου που το οριοθετούν χωροταξικά, αυτήν της Αγίας Παρασκευής, που είναι και η κεντρική και αυτήν του Αγίου Δημητρίου

bottom of page